Puterea prezentului Eckhart Tolle recenzie

Eckhart Tolle a experimentat o transformare spirituala profunda cand avea 29 de ani. A petrecut 10 ani explorand si invatand din experientele sale cu altii in schimbarea interioara. Este convins ca fiecare persoana poarta samanta iluminarii si fara de care nu ne-am putea ridica asupra predominantei mintii. Autorul foloseste in scrierea sa formatul intrebare raspuns prin intelegerea si practica puterii prezentului.


„Orice conține momentul prezent, acceptă-l ca și cum l-ai fi ales. Lucrează întotdeauna cu el, nu împotriva lui. Fă-l prieten și aliat, nu dușman. Acest lucru îți va transforma în mod miraculos întreaga viață.”


Tolle afirma ca pentru a te identifica cu mintea ta este sa fii prins in timp: sa fii detasat de trecut de amintiri si sa te legi de viitor prin anticipare. El ne provoaca sa ne schimbam constiinta timpului catre prezenta fizica. Este ceea ce maestrul Zen ne spune: Daca acum nu? Atunci cand? Este ceea ce Sufis inseamna cand vorbesc despre ei insisi ca si fii timpului prezent. Prezenta sau prezentul este cheia libertatii.


De îndată ce onorați momentul prezent, toată nefericirea și lupta se dizolvă, iar viața începe să curgă cu bucurie și ușurință. Când acționați din conștientizarea momentului prezent, orice ați face devine impregnat cu un sentiment de calitate, grijă și iubire – chiar și cea mai simplă acțiune.”


Rezistam momentului prezent cu jocuri mintale sau ne ingrijoram ori ne stresam ceea ce ne duce catre un moment din viitor. Este nevoie de exercitiu pentru a trai in prezent. Tolle prezinta urmatoarele exercitii:


De fiecare dată când urcați și coborâți scările din casa sau locul de muncă, acordați o atenție deosebită fiecărui pas, fiecărei mișcări, chiar și respirației. Fii total prezent.”


„Încercați un mic experiment. Închideți ochii și spuneți-vă: „Mă întreb care va fi următorul meu gând”. Apoi fii foarte alert și așteaptă următorul gând. Fii ca o pisică care urmărește o gaură pentru șoarece. Ce gând va ieși din gaura pentru șoarece? Încearcă acum.”


Cand faci ultimul exercitiu este posibil ca sa observam etichetele mentale si sa judecam experientele noastre si asta este ceea ce ne creeaza probleme, durere si nefericire. Oricand te surprinzi plangandu-te realizezi ca asta implica neacceptarea a ceea ce este. Tolle sugereaza ca e indicat sa faci un obicei din a monitoriza starea ta emotionala prin observarea proprie. El observa ca trebuie sa iti redirectionezi atentia de la gandire si corp catre propria fiinta.


Tolle vede relatiile ca pe o practica spirituala. El crede ca obstacolul major al barbatilor este gandirea si al femeilor este durerea corporala. In capitolele finale, autorul vorbeste despre permanenta si despre ciclurile vietii folosind negativitatea si natura compasiunii, dedicarea in relatiile personale, transformarea bolii in ilumnare si transformarea suferintei in pace. Tolle concluzioneaza ca iluminarea inseamna sa alegi sa fii in starea prezenta decat in alte momente din viata. Inseamna sa spui da a ceea ce este sau a ceea ce exista.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s