Romanul Budu de Rusty Adriana Holtei recenzie

Romanul Budu este o carte deosebita. Cartea Budu descrie si creioneaza lumea rurala olteneasca cu toate cuvintele specifice dialectului si zonei Oltenia. Scriitoarea Adriana Rusty Holtei a revenit cu acest roman dupa autobiografia Ingeri fara aripi. Adriana Rusy Holtei a creionat istoria familiei sale prin regionalisme si arhaismele specifice zonei oltenesti.

Personajul principal Florica Budu este de fapt tatal scriitoarei. Scriind despre tatal sau ii ofera astfel un loc de cinste in acest roman. De altfel nu doar lui ii acorda importanta. In roman sunt mentionati si restul familiei: bunicii, matusile, unchii. Etc. In roman sunt prezentate toate genurile de personaje din mediul rural.

Budu la peste cei 70 de ani ai sai simte ca moartea ii este aproape. In alta ordine de idei este prezentata si copilaria acestuia. Este prezentat un Budu tanar si plin de viata in perioada cand o cucerea pe fata din satul vecin care reuseste sa ii scoata la suprafata calitatile sale. Umorul specific zonei este prezent pe tot parcursul romanului. Scena in care cade pe casa coanei Vica in momentul cand incearca sa prinda un porumbel este foarte amuzanta.

Pe parcursul cartii Budu se maturizeaza. Este prezentat alaturi de Caterina, sotia lui, iar el doreste sa ii ofere un guler de blana de vulpe. Ceea ce denota ca el de fapt nu si-a uitat deprinderile din copilarie. Autoarea trece de la o poveste la alta si cititorul poate sa le puna in ordinea intamplarilor. Viata la tara nu e usoara. Autoarea a tinut mai ales sa specifice momentele frumoase din tineretea bunicilor.

Modul in care povesteste cu umor si cu ironie despre viata satului iti aduce un zambet care nu te paraseste pana la finalul romanului. Lumea satului nu este o lume usoara. Este provocatoare de dura, cu mentalitati reduse, cu intamplari tragice dar povestite cu umor si cu ironie. Faptul ca autoarea locuieste in Cilieni, judetul Olt este cea mai puternica dovada ca aceasta carte porneste de la adevarul vietii satului cu traditiile, inmormantarile, nuntile sau ritualurile specifice.

Budu este modelul de om traditional, un satean care trece prin schimbarile vietii in lupta cu timpul. Buduleasa nu va permite ca oamenii si satul sa fie uitati. La un moment dat este povestit si felul in care Budu a cucerit-o pe femeia cu care apoi s-a casatorit.

Romanul Budu te trece prin toate starile posibile de la ras la plans, de la bucurie la tristete, de la emotie la durere. Cititorul experimenteaza durerea pierderii tatalui scriitoarei, autoarea subliniid ganduri, emotii, pe care toti le traim la pierderea cuiva drag noua.

Daca doriti sa o cunoasteti mai bine pe autoarea romanului Budu, puteti citi interviul cu ea la acest link: https://www.randurileevei.ro/2022/07/28/de-vorba-cu-rusty-adriana-holtei/

Va rog sa comandati romanul Budu direct de la acest link:

Lasă un comentariu